We doen het allemaal en het is één van de moeilijkste dingen om niet te doen: je afvragen wat anderen van je denken. Wanneer we mensen ontmoeten, wanneer we reageren in een groep, wanneer we ’s morgens voor de kleerkast staan, we bedenken ons meer dan ons lief is wat er over ons gedacht wordt. Hoe vinden mijn vrienden mij? Hoe denken collega ’s over mij? Past deze outfit wel of zal ik er raar op bekeken worden? Vonden ze mijn reactie wel gepast? Had ik niet beter anders gereageerd?…
We vinden het vaak lastig en vermoeiend en bovendien levert het vaak foutieve informatie op. Toch krijgt de mening van anderen te dikwijls een hoofdrol in ons leven.
Vanaf je eerste zelfbesef, wordt de kennis over je zelf grotendeels opgebouwd door sociale vergelijking en de mening van anderen (de ‘anderenwaarde’ zoals die van je leerkracht, je ouders, je vrienden, …). Zeker tijdens de adolescentie, maar ook al tijdens de lagere schooljaren, vergaar je heel wat kennis via anderen over jezelf. Zo kom je tot een lijst van eigenschappen die je aan jezelf toeschrijft. Je merkt bijvoorbeeld op dat er in een groep vaak om je moppen gelachen wordt en in een vriendenboekje omschreef iemand je als grappig. Wanneer jou gevraagd wordt jezelf te beschrijven antwoord je bijgevolg misschien met ‘humoristisch’.
Sociale vergelijking vergaart niet alleen kennis over jezelf, er is ook een emotionele zijde. Dat gaat over hoe je het beeld dat je van jezelf hebt beoordeelt: je zelfwaarde of ‘eigenwaarde’. Je geeft waarde aan eigenschappen waardoor je je goed of eerder slecht in je vel voelt. Stel dat je van jezelf weet dat je tijdens ontmoetingen met nieuwe mensen wat onbeholpen kan reageren, dan kan je dat beoordelen als vreselijk of juist als charmant.
Zelfbeeld en zelfwaarde zijn voortdurend in beweging en ontzettend onderhevig aan successen, negatieve ervaringen, complimenten. Anderen kunnen het zelfbeeld versterken of juist ondermijnen. Wanneer je doorheen de jaren bijvoorbeeld vaak te horen kreeg dat je ‘verlegen’ bent, raakte je ervan overtuigd dat nieuwe mensen ontmoeten jouw ding niet is. En omdat je jezelf beschermt ga je zulke situaties dan ook liever uit de weg. Je verblijft steeds meer op de achtergrond waardoor je in vergelijking met anderen steeds meer verlegen wordt. Of je ondervond al vroeg opmerkingen en ervaringen dat je ‘slim’ bent. Hierdoor durf je die moeilijke opdracht op het werk wel aan. Je bijt je erin vast en slaagt in je opzet. Naast het feit dat je bevestigd wordt in je ‘slim zijn’, krijgt je zelfbeeld een flinke boost. Mensen die twijfelen aan hun capaciteiten vermijden deze opdrachten liever waardoor ze die succesverhalen minder vaak ervaren.
Gedachten worden via deze spiraal van ervaringen en bevestiging moeilijk te doorbreken overtuigingen die je zelfwaarde in hun greep houden.
Je zelf bestaat met andere woorden uit kennis (gedachten) en waarde (gevoelens) die grotendeels ontstaan door sociale vergelijking en door wat je denkt dat anderen over je denken. Het is een normaal proces dat bij je ontwikkeling hoort. Helaas kom je vaak ook klem te zitten in deze overtuigingen over ‘Wie ben ik?’. Vooral als je je voortdurend afvraagt wat anderen van je denken vanuit de behoefte om erbij te horen en graag gezien te worden.
Jarenlang dansen naar de gedachten van anderen is vermoeiend. Het lokt vluchtgedrag uit, het maakt rusteloos, het doet je piekeren. Je voelt je op een dwaalspoor waardoor je gaat zoeken naar ‘je pad’. Echter zolang je je blijft afvragen wat anderen over je denken, zal je nooit het antwoord vinden op de vraag ‘Wie ben ik écht?’ Dan blijft je je eigenwaarde in de mening van anderen zoeken.
Omdat je al sinds jonge leeftijd bezig bent met wat anderen van je denken, is het moeilijk om daar mee te stoppen. Laat ik je alvast gerust stellen dat ouder worden helpt. De behoefte om af te stemmen op de menig van anderen vermindert. Maar wil je nu alvast meer rust in je hoofd, dan kunnen de volgende ideeën helpen:
Gedachten zijn zoals de golven van een oceaan.
Ook zonder die golven ben je nog steeds een oceaan.
Laat (andermans) gedachten je niet bepalen.
Noot: een gezond zelfbeeld betekent dat je tevreden bent met jezelf. Aanvaarding staat hierin centraal. Je erkent je rijkheid aan krachten maar ook je valkuilen omarm je. Tegenslagen erken je als ‘part of the game’. Je hebt zin om te leren waarbij fouten maken groeikansen genereren zonder je identiteit onderuit te halen.
#eigenwaarde #gedachten #identiteit #ik #overtuigingen #sociale vergelijking #zelf #zelfwaarde